Γνωστοί μεταξύ τους


 

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ


Ποιος διαβάζει Δευτέρα πρωί για ήρωες. Βρέχει κιόλας.

Πυροβολούσε όρθιος· που σημαίνει νεκρός.

Γνωστός στους αθανάτους. 

Ήδη απ' την Οδύσσεια δεν είναι οι αθάνατοι άγνωστοι μεταξύ τους· «οὐ γάρ τ' ἀγνῶτες θεοὶ ἀλλήλοισι πέλονται ἀθάνατοι» (ε.79-80)

Άμα το πάρεις Ομηρικά είναι γνωστοί μεταξύ τους ο Χριστόδουλος Σώζος μ' ένα άγνωστο ήρωα Δημήτριο που τον κάνει μνεία ο Φωτάκος στον Βίο του Παπαφλέσσα και που έσωσε στον χαλασμό τη σημαία στο Μανιάκι.  

Δεν είναι οι αθάνατοι άγνωστοι μεταξύ τους.

Ξεσπούν οι Βαλκανικοί. Ο Σώζος είναι Δήμαρχος της Λεμεσού αλλά φθάνει στην Ελλάδα ως απλός εθελοντής. 

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον παρακαλεί να μπει σε επιτελείο. Του λέει όχι. Θέλει μπροστά. Κάνει  το ίδιο που είχε κάνει ο πατέρας του. Που είχε κάνει κι ο παππούς του. 

Δεν έδωσε σημασία, αν είναι Δήμαρχος.

«Έφυγε κρυφά» γράφει ο Αρχιμ. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου στο μικρό βιβλιαράκι του, Σύντομη Ιστορία της Κύπρου, «χωρίς να αποχαιρετήσει ούτε την οικογένεια του, ούτε και το τετράχρονο παιδί του, γιατί φοβόταν μήπως λυγίσει συναισθηματικά. Πολέμησε γενναία και σκοτώθηκε στη μάχη του Μπιζανίου για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων στις 6 Δεκεμβρίου 1912».

Πυροβολούσε όρθιος· που σημαίνει νεκρός.

Γαζώθηκε όλος.


B'


Ο άγνωστος ήρωας Δημήτριος, σημαιοφόρος στη μάχη στο Μανιάκι, είδε ότι γεμίζει το ταμπούρι απ' τους Τούρκους κι είπε να σώσει τη σημαία του οχυρώματος.


Τη βάζει στο ζωνάρι. Τρυπάει την επίθεση μπροστά του. Πολεμάει, τρέχει, χτυπιέται και χτυπάει.

Σώθηκε η σημαία. Μαζί της ο Σταυρός της.

Ήταν Χιώτης ο άγνωστος ήρωας Δημήτριος και τα χρόνια μετά απ’ το Μανιάκι βιοπάλευε κάπου στην Αθήνα. Μάλλον είχε τα ίδια προβλήματα με μας, μια Δευτέρα πρωί με βροχή που κανείς δε διαβάζει για ήρωες.







Δημοφιλείς αναρτήσεις